Antibioticacursus

 
Antibiotica zijn één van de meest gebruikte geneesmiddelen in Nederland. Het bekendste antibioticum is penicilline, het belangrijkste medicijn van de twintigste eeuw. Penicilline was namelijk het eerste middel waarmee de mens zich kon beschermen tegen infecties. Helaas brengt het gebruik van antibiotica ook risico’s met zich mee. Het belangrijkste nadeel is dat door antibioticagebruik resistente bacteriën kunnen ontstaan.

Deze cursus zal huisartsen voorzien van kennis en hulpmiddelen om het gebruik van deze essentiële medicijnen in de dagelijkse klinische praktijk te verbeteren. Aan de hand van voorbeelden zal de cursus belichten hoe antimicrobiële stewardship-principes kunnen worden toegepast op veel voorkomende casuïstiek. We zullen de werkingsmechanismen, indicaties, doseringen en bijwerkingen van de belangrijkste antibioticaklassen behandelen. Er zal worden ingegaan op de activiteit en effectiviteit van deze middelen tegen verschillende micro-organismen en hun toepassing bij verschillende infectiebeelden.

Welke antibiotica zijn er, hoe werken ze, hoe moeten ze gebruikt worden? Omdat antibioticaresistentie meer en meer voorkomt, benadrukken we de rol die jij als arts kunt spelen bij een juist gebruik van antibiotica.

Verantwoorde inzet van antibiotica betekent niet alleen een reductie van het antibioticum gebruik, maar ook de keuze van het juiste middel in een bepaalde situatie. In deze cursus voor huisartsen worden werkingsmechanismen, indicaties, doseringen en bijwerkingen van de belangrijkste antibioticaklassen behandeld, waar mogelijk aan de hand van Nederlandse richtlijnen. Er zal worden ingegaan op de verscheidene ziektebeelden uit de praktijk de activiteit van deze middelen tegen verschillende micro-organismen en hun toepassing bij verschillende infectiebeelden. De opgedane kennis zal gedurende de cursus getoetst worden met  interactieve vragen en natuurlijk met de mogelijkheid tot discussie.

U leest hier meer informatie.

Praktische informatie

Datum
vrijdag 15 mei 2020 (Hele dag) t/m zaterdag 16 mei 2020 (Hele dag)
Locatie
Amsteldijk 223
1079 LK Amsterdam
Nederland
Accreditatie
10 punten
Kosten
€525